Салвадор Клара е съученик на Карлес Пучдемон. През октомври 2017

...
 Салвадор Клара е съученик на Карлес Пучдемон. През октомври 2017
Коментари Харесай

Пучдемон - страхливец, предател или мъченик?

 Салвадор Клара е съученик на Карлес Пучдемон. През октомври 2017 година той даде изявление за Дъждовни води - тогава той беше зам.-кмет на родния град на двамата - Амер в североизточна Каталуния. Клара споделя, че Пучдемон от дълго време е копнеел за самостоятелност на Каталуния и даже е бил подготвен " да влезе в пандиза поради нея “.
Карлес Пучдемон е второто дете в 10-членното семейство на пекари. Завършва приблизително обучение и се реалокира в близкия недодялан град Херона, където следва философия. Обикаля Югоизточна Европа и се занимава интензивно с тематиката „ народи без страни “ по образеца на някогашна Югославия. Започва да работи като публицист в англоезичния вестник „ Catalonia Today " и през 2004 година става основен редактор на изданието. След това той основава каталунската осведомителна организация. Карлес Пучдемон приказва пет езика.

Влиза инцидентно във властта

Въпреки интереса си към политиката, Пучдемон попада в нея по-скоро инцидентно. През 2011 година е определен за кмет на Херона, а 4 години по-късно става ръководител на влиятелния „ Съюз за самостоятелност на Каталуния “. В началото на 2016 година той се издига до най-високия управнически пост в Каталуния, откакто една част от държавната коалиция отхвърля да преизбере неговия предходник Артур Мас, обвинен в корупция. Тогава Карлес Пучдемон се оказва допустима кандидатура за всички в сепаратистката коалиция. Малко по-късно той споделя за списание „ Шпигел ", че идването му на власт станало вследствие на " едно нещастно стичане на събитията ".

При встъпването си в служба Карлес Пучдемон произнася думите „ времената не са за страхливци “, които са последвани и от каузи: макар предизвестията от Мадрид, той продължава с проектите си за референдум за самостоятелност на Каталуния. Гласуването се организира на 1 октомври 2017 година - акт, който е вероятен съгласно испанската конституция, само че единствено под формата на народен референдум, т.е. с присъединяване на всички испанци. Това е добре известно и на Пучдемон и неговото държавно управление, само че това не ги отхвърля.  

От два стола - на земята
 Spanien Amer Geburtsort von Carles Puigdemont (DW/N. Martin)
Приятелят му Салвадор Клара: " Заради независимостта беше подготвен даже да влезе в пандиза "

Мадрид изпраща полиция в Каталуния, с цел да спре референдума. Твърди се, че с цел да се освободи от преследвачите си, в деня на гласуването той сменя колата си под един мост. Пред изборните секции се стига до конфликти сред полицейските сили и гласоподаватели. Близо 900 души са ранени, което за сепаратистите е доказателство, че Мадрид ги потиска. Така стремежът на каталунците за самостоятелност доближава нов разцвет.

В референдума обаче се включват по-малко от половината каталунци с право на глас. Въпреки това Пучдемон се афишира за победител, откакто 90 % от участниците гласуват за самостоятелност. После той подписва декларацията за самостоятелност, която обаче незабавно отдръпва. Испанският министър председател Мариано Рахой отхвърля настояването за започване на договаряния и вместо това заплашва да отнеме властта на районното държавно управление. 

Бягство от правораздаването
 Katalonien Politiker Artur Mas und Bürgermeister von Gerona Carles Puigdemont (picture-alliance/dpa/T. Albir)
Януари 2016: дългогодишният президент на Каталуния Артуро Мас афишира Пучдемон за собствен правоприемник в политиката

Така и става - три седмици след референдума Мадрид лишава пълномощията на районното държавно управление, задействайки параграф 155 от испанската конституция, а Пучдемон заобикаля в Брюксел. Много от сподвижниците му са задържани и упрекнати в подстрекаване към протест. Испания издава европейска заповед за задържането на Карлес Пучдемон, само че след това изненадващо я отдръпва, с цел да не основава на Белгия дипломатически неприятности.  

Но и от чужбина някогашният каталунски водач остава деен: той упреква испанското държавно управление, че държи сподвижниците му като " политически пандизчии " или " заложници “, което мнозина намират за насмешка с жертвите на режима на Франко.

На изборите през декември сепаратистите си обезпечават още веднъж болшинство в каталунския парламент, което Пучдемон интерпретира като нов избор за самостоятелност, което му връща очакванията. Той обаче не може да се завърне в Каталуния, където ще бъде задържан. 

Страхливец, изменник или страдалец?

Бягството на Карлес Пучдемон кара мнозина да се запитат дали той не е изменник. Някои даже саркастично подмятат, че до момента в който неговите министри лежат в пандиза, той си гледа живота в Брюксел. Други пък го считат за жертва и страдалец.
 Spanien Barcelona Demonstration nach Inhaftierung von Puigdemont (Reuters/A. Gea)
Часове след задържането на Пучдемон многохилядно множесто в Барселона изиска " Свобода за политическите пандизчии "

Ясно е, че Пучдемон няма да влезе непринудено в пандиза. И че ще се пробва да ускори своето спаднало въздействие. В началото на март той публично се отхвърли от властовите си упоритости - към този момент, както посочи той в свое видеообръщение. На 22 март пък се провали опитът да бъде повдигнат общ претендент на неговия нов сепаратистки съюз, тъй като отделилата се радикална партия CUP се въздържа при гласуването.

В края на предходната седмица Мадрид издаде нова европейска заповед за задържането на Пучдемон, който по това време е в Хелзинки, където изнася лекция. Преди органите във Финландия да реагират, каталунецът съумява да напусне страната, но по противоположния път към Белгия е арестуван от полицията в Германия. В момента немското правораздаване ревизира опцията за предаването му на Испания, където Пучдемон може да получи затвор до 30 години. Ако бъде наказан по повдигнатите му обвинявания - за подстрекаване към протест и корист с публични средства по отношение на незаконния референдум - Пучдемон би се озовал в пандиза поради независимостта. Но няма да е постигнал задачата си.
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР